Mellékhere-gyulladás, here-gyulladás (epididymitis, epididymo-orchitis)

A mellékhere a here mögött helyezkedik el, ide jutnak a spermiumok a heréből.  A heveny mellékhere-gyulladás esetén a szerv fájdalmasan megnagyobbodik, emellett csípő vizelés, láz, hidegrázás alakulhat ki. A gyulladás ráterjedhet a herére, körülötte folyadék alakulhat ki (hydrokele), a herezacskó duzzadtabb lesz, bőre gyulladt, vörössé válik, bőrredők elsimulnak.  A betegséget általában bakteriális fertőzés okozza, mely a húgycső-prosztata-ondóvezeték útján  vagy ritkán egy távoli gócból (szervből) esetleg más fertőzés során (tbc, brucellosis) véráram útján jut el a mellékherébe. Fiataloknál (<35 év) a betegséget zömében szexuális úton terjedő kórokozók (chlamydia, gonorrhoea), idősebbeknél klasszikus húgyúti fertőzést okozó baktériumok (E. coli) okozzák.

Minden esetben javasolt vérvizsgálat (gyulladásos paraméterek), húgycső vagy vizelettenyésztés, here-mellékhere ultrahangos követése, urológus szakorvos vizsgálata. A betegséget fontos elkülöníteni a heretorziótól, heredaganattól.

Terápia: ágynyugalom, a herezacskó polcolása-jegelése, antibiotikum és gyulladáscsökkentő adása. Tályogképződés esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra is (tályog megnyitása, drenálása). Chlamydia, gonorrhoea okozta fertőzés esetén a partner kezelése is szükséges!

Heregyulladás (orchitis)

Leggyakrabban izolált heregyulladás a mumps fertőzés során alakul ki az esetek 20-30%-ban

Forrás: M. Grabe et al: Guidelines on Urological Infections 2011
Dr. Info